Min blogglista

fredag 31 maj 2013

Hos jourhavande historikern

 Sedan Dick Harrison började svara på läsarnas frågor i Svenska Dagbladets historieblogg har han skrivit hundratals artiklar om allt mellan himmel och jord, från forntid till nutid.I boken "Jourhavande historiker" har han samlat ett brett tvärsnitt av frågor och svar.
  
Läsarnas frågor måste väl tas som bevis för att det finns ett genuint intresse för ämnet historia hos den läsande allmänheten. Även om ämnet inte är populärt i skolan. Men, det är ju aldrig för sent att lära sig nya saker

Frågorna är väldigt skiftande och många går inte att besvara entydigt. Här frågas det om det fanns det ölänningar i den romerska armén och om man rökte man cannabis under vikingatiden. Hur mycket är påhittat i Ivanhoe och när började vi åka på badsemester? Varför tillhör Åland Finland vill någon veta? Och så vidare.
    Framför allt visar boken om vilken omfattande kunskap om förgången tid och mänskligt handlande som ryms i våra arkiv och bibliotek, kunskap som vi utan tvekan blir visare av att ta till oss.Och vilken all-round-historiker Harrison är. Om man inte visste det förut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar