Min blogglista

onsdag 5 juni 2013

En spansk stämning

   Det är någonting mycket speciellt med spanska romaner, i synnerhet om de kommer från Barcelona. Det vet alla som älskar Zafon. Här kommer nu ett nytt författarnamn att älska, Care Santos, född norr om Barcelona och verksam som författare och kritiker.
  Hennes första roman som översatts till svenska heter "De gömda rummen" och handlar förstås om familjehemligheter.
   Året är 2010 och Violeta Lax är konstintendent i Chicago, hon är  barnbarn till den välkända spanska konstnären Amadeo Lax. Hon har ägnat sitt liv åt hans konstnärskap och tror sig veta allt som finns att veta om honom. När hon får reda på att den katalanska staten äntligen har föreslagit att hennes farfar stora hus i Barcelona ska bli konstmuseum tillägnat hans verk ger hon sig brådstörtat av till Spanien. Men när renoveringen påbörjas beslutas att den stora muralmålning som Amadeo gjort av sin fru Teresa tillfälligt behöver tas ned.

   Enligt historierna som alltid har berättats för Violeta lämnade Teresa sin lille son och sin man och reste till Amerika med en annan man. Amadeo målade av henne på en av husets väggar för att uttrycka sin förtvivlan. När muralmålningen i slottet mycket försiktigt avlägsnas upptäcks en dörr utan handtag. När den öppnas hittas en mumifierad katt och en kvinna som varit död sedan länge...
En roman att försjunka i och njuta av. Gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar