Min blogglista

tisdag 18 juni 2013

Gotländsk skönhet

  Längs den gotländska kusten finns runt 200 fiskelägen, ett rikt kulturarv med anor som sträcker sig ner i  1600-talet. Fiskelägena vittnar om den tid då fisket var en nödvändighet för att överleva. Idag är det andra tider och dess betydelse har förändrats till rekreation istället, kanske lika viktigt för överlevnad nu som då.
   Dessa fiskelägen har Agneta Larsson och Lennart Nilsson, far och dotter med smak för foto, dokumenterat under tre års tid. Resultatet är en bedövade vacker bok, "Gotländska fiskelägen och strandbodar" som ges ut av förlaget Votum.
   Man upptäcker att varje fiskeläge har sin egen själ och sin egen charm. Länge kan man försjunka i  detaljer av fönster, båtar, rostiga haspar, bryggor, fisknät och rökta flundror.

   På vår och försommar börjar fiskelägena vakna till liv. Gräset blir grönt, båtar sjösätts, väggar tjäras och vintern städas ur bodarna. Nu blommar fiskelägena upp och fylls av aktiviteter. I solnedgången lever historier från tidigare generationer vidare på ljugarbänken, samtidigt som nya historier fogas till.
  Hösten bjuder på vackra höstfärger och stormande hav, luften är frisk. Det ryker ur en och annan skorsten i stenbodarna. Lugnet sprider sig i fiskelägena och när vintern kommer går de flesta bodarna  i vintervila, inbäddade i mjuka snötäcken.
   Bara att inse att vi på Åland inte har någonting liknande, våra fiskelägen har tillåtits att försvinna, utom på några platser. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar