Min blogglista

lördag 22 juni 2013

En udda röst


Anna Bondestam (1907 - 19995) stack ut som finlandssvensk författare under mitten av 1900-talet. Hon kom från arbetarklassen, var österbottning, socialdemokrat och kvinna under en tid då de flesta finlandssvenska författarna hade en helt annan social bakgrund.
  Nu har Pia Heikkilä skrivit den första biografin över henne, "Anna Bondestam - det röda Svenskfinlands röst".
  I en tid när de flesta finlandssvenska författarna kom från den borgerliga övre medelklassen eller överklassen i södra Finland stack hon ut. Det fanns en hel del kvinnliga författare, men Bondestam var speciell för att hon kom från arbetarklassmiljö och var österbottning.
   Bondestams böcker trycktes i stora upplagor och hon belönades med flera priser men ändå kände hon sig marginaliserad inom författarkåren.
   Här finns mycket biog
rafiskt material och en bred presentation av hennes böcker. Hon gick från att skriva romaner i Jakobstads-miljö till att skriva faktaböcker, till exempel om tidningen Arbetet och om den svenskspråkiga socialdemokratin och om Åland vintern 1918, hon var gift med en ålänning.
  Boken är den fjärde i Svenska folkskolans vänners (SFV:s) biografiserie om kända finlandssvenska kulturpersonligheter som gått sin egen väg. På kommande i serien är en bok om landsprosten Valdemar nyland, född österbottning men verksam på Åland och produktiv författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar