Min blogglista

torsdag 27 juni 2013

Underhållande om maten

 "Dräp en älg. Flå, stycka och koka den."
  Det är författaren Torgny Lindgrens uppfattning om ett matrecept. Men kocken Ella Nilsson från Storuman håller inte med.
   En brevväxling mellan de två har blivit en underhållade matbok: "Maten - hunger och törst i Västerbotten" om västerbottnisk husmanskost i allmänhet och kornmjöl, syltefläsk och blodpalt i synnerhet. Barndomsminnen och anekdoter varvas med recept och reflexioner. Lika mycket kulturhistoria som kokbok. Här samsas gamla tiders mat och moderna råvaror, synen på ätandets nödvändighet och själens behov av njutning. Som Torgny Lindgren själv beskriver det: "Men alla som skriver diktsamlingar och noveller och romaner drömmer i själva verket och innerst inne om att få befrias från sitt elände och i stället tillåtas att skriva kokböcker. Sådana böcker som man kan leva och dö efter. Men de förmår alltså inte. Deras tankar flyger hit och dit, de upptäcker ord och människor och metaforer som slungar dem allt längre bort från själva ämnet, de låter så att säga blod flyta utan att komma sig för med att göra korv eller palt av det."
   Torgny Lindgren född i det innersta av Västerbotten där man odlade och åt vad marken kunde ge. Den sinnliga glädje inför matlagningens mirakler - som hans mor och mormor lärde honom - har han burit med sig genom hela livet och författarskapet. Trots att råvarorna och var enkla, för att inte säga primitiva, har han aldrig upphört att häpna inför maten. I intervjuboken "Torgny om Lindgren" som jag just läst ut, pratar han en hel del om matens betydelse och om varför han så gärna lagar mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar