Min blogglista

tisdag 7 januari 2014

Den onda vanan

    Göran Ramberg bana och gjorde sin litterär debut 2010 med " Påven hade sju barn". Essäer om påvar, storköpmän, furstar och intriger i renässansens Italien.

     I sin nya bok - "Den onda vanan att mörda kungar" - förflyttar han sig till en annan del av den färgrika medeltid som han älskar att orientera sig själv och sina läsare i, nu till den engelska miljö som legat till grund för stora delar av Shakespeares verk och som är utgångspunkten för Rosornas krig mellan ätterna York och Lancaster. Två svaga kungar, en på 1300-talet, den andra hundra år senare, båda med en vacker, begåvad och mer kraftfull franskfödd drottning, skapar genom sin svaghet spänningsfält som leder till den ena blodiga urladdningen efter den andra.
  Essäerna följs upp av vad författaren kallar ett divertissemang, ett strövtåg med hjälp av den engelska adelskalendern i den engelska monarkins och högadelns märkligt medeltidspräglade värld.Den här typen av böcker är vanliga på kontinenten men i svensk utgivning är den en udda fågel. Och även om alla namn kan få det att snurra i huvudet på läsaren så ger boken massor av fakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar