Min blogglista

fredag 3 januari 2014

En ängel på hjul

  "Pappa, jag är rädd för att dina skyddsänglar får blödande magsår, så som du kör med dem!"Så sade Karl Augustsons dotter en gång. Och efter att ha läst hans minnesbok "Möten med ondska och godhet" håller man med.
  I 30 år har Karl "Kalle" Augustson förmedlat humanitärt bistånd till människor i yttersta nöd runtom i Europa och Asien Med sina långtradare har "den tokiga finländaren" gjort mer än 200 strapatsfyllda resor med livsmedel, kläder, sanitetsartiklar och byggnadsmaterial till Balkan, Baltikum och Ryssland.
    Med sitt eldfängda temperament har han utmanat korrumperade myndighetspersoner som försökt hindra honom att ta sig fram till de krishärdar där hjälpen bäst har behövts. Han har kört på vägar som in te går att köra på. han har litat på okända människor - och haft rätt i sin tillit. Han berättar om krånglande och kokande lastbilsmotorer och om hur alla försöker göra mynt på hjälpsändningar.
   I boken berättar Augustson också om handikappade barn som han hjälpt till en bättre tillvaro och om de osannlika risker han tagit. Vid sidan av själva biståndsarbetet har han i hemlighet transporterat mer än hundra flyktingar över strängt bevakade nationsgränser. Nu har Kalle slutat med sina transporter - men hans hjärta klappar ännu starkt för världens utsatta. Med fler eldsjälar som han skulle världen vara en bättre plats.

2 kommentarer:

  1. Måste bara läsa den!

    SvaraRadera
  2. Jag läste boken före julen. Fick känna mig delaktig i Kalles underbara resor. Hans klara och varma betraktelser om världens gång är underbara att läsa. Rekommenderas! KlausRa

    SvaraRadera