Min blogglista

torsdag 16 januari 2014

Kunderas återkomst

  Det har varit tyst om Milan Kundera, 80-talets osviklige sanningssägare, på sistone.Men nu ges en liten essäsamling ut - "Ett möte" - heter den och  är ett försvar av konsten, i en tid som, menar han, inte längre särskilt värdesätter konst eller skönhet.
   Kundera förenar känsla och tanke på samma sätt som i sina romaner när han här belyser den konst och de konstnärer som förblivit viktiga för honom och vars verk hjälper oss att förstå världen bättre. Han tolkar Francis Bacons målningar, Leos Janaceks musik eller Federico Fellinis filmer som när han läser romaner av Philip Roth, Dostojevskij och García Márquez bland många andra. 
   Han lyfter också fram de orättvist bortglömda författarna Anatole France och Curzio Malaparte, som han vill återge sin rättmätiga betydelse.
   I de här eleganta betraktelserna  känner man igen Kunderas återkommande existentiella och estetiska teman, kring minnet och glömskan och exilens erfarenhet.Men ändå, tonen är lite trött, som om han inte riktigt tror på sina texter. Kanske det är med ålderns rätt som glöden svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar