Min blogglista

onsdag 15 januari 2014

Tillbaka till 40-talet

 Set Mattsson debuterade 2012  med deckaren "ondskans pris". I fkol kom uppföljaren, "Svekets offer" den andra deckaren med kriminalöverkonstapel Douglas Palm vid Malmöpolisen i huvudrollen. Det är tänkt att romanerna om Palm ska bli tre till antalet.
   Intrigen är tät och laddad samtidigt som Set Mattsson på ett levande och trovärdigt sätt skildrar ett kontrastfyllt Sverige i skuggan av kriget.Det är fruktan för kommunismen och en allmän pessimism inför framtiden som breder ut sig. Det är vintern 1946. En ung kvinna skjuts ihjäl i sitt hem i Malmö samtidigt som stadens invånare förbereder nyårsfirandet. Jakten på mördaren når sin kulmen under nyårsnatten då det också bryter ut häftiga kravaller i stadens centrum. Palm leder polisens arbete denna natt, och trots att mördaren slutligen grips är utredningen full av frågetecken. Några månader senare upptäcks ett drunknat spädbarn i Pildammsparken och alla frågor ställs på sin spets.
  Jag gillar den goda återgivningen av tid och miljö, Palm har gjort noggranna spaningar och hans berättelser är täta och välskrivna. Vi får nog höra mer om Set Mattsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar