Min blogglista

lördag 25 januari 2014

En bok i Kerstins anda

 Ett tiotal kvinnor, däribland  Hanne Kjöller, Annika Lantz, Jenny Strömstedt och Helena von Zweigbergk, direktrapporterar från sina bokklubbsmiddagar i "Kerstin Thorvall BookClub - eller det mest förbjudna 2.0".

    Man pratar om vad en medelålders kvinna får göra och när hon upphör man att vara ung och lovande. Hur står man ut med att bli osynlig? Hur känns det att definieras som klimakteriekärring. Finns det ett värdigt sätt att åldras på? är andra frågor på tapeten.
   Bokklubben började när Kerstin Thorvall för några år sedan dog, då bildade kvinnorna en bokklubb i hennes namn. Kanske inte för att de beundrade henne så mycket, utan för att hylla hennes mod. De bjöd in  väninnor och bestämde sig för att läsa texter 'i Kerstins anda'.
  Den första boken blev Det mest förbjudna, som ledde till ett högljutt samtal om vad det innebär att vara medelålders kvinna och vilka förväntningar som ställs på kvinnor. "Vi var rejält osams. Och blev rejält uppspelta av hur rakt, ärligt och rått vi vågade diskutera med varandra. Vi upptäckte också att mycket är sig likt sen Kerstins dagar, när det handlar om hur omvärlden och samhället ser på oss kvinnor som passerat våra mest fertila åldrar. Vi tyckte det var dags att börja prata om sånt som andra tycker är för skämmigt" enligt förordet.
   Boken är bitvis rolig och dråplig och texterna kan man känna igen sig i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar