Min blogglista

måndag 27 januari 2014

Fotografen och självbilden

Huvudperson i Inger Edelfeldts nya roman, "Konsten att dö", är 50+-fotografen Jacky. Hon  har nått en punkt där hon ifrågasätter det mesta: fotokonst, dödsrädsla, människors sätt att se och älska. Och, inte minst, sin egen självbild.
   Jacky lever ensam och vill se sig själv som stolt, självständig och nyfiken, fri i sin relation med den gifte konstnären Elias. Men något i förhållandet måste  förändras, något måste bli sannare. Sådant sker inte alltid på ett smärtfritt sätt. Föga anar Jacky vad mötet med den känslostyrda Monia, en ung kvinna som blir hennes modell, ska leda till.

   "Konsten att dö" är en relationsroman och kärlekshistoria. Men än mer är den just en berättelse om identitet, om bilder: självbilder, konkreta bilder, bilder som tycks stå mellan betraktaren och upplevelsen av direkt verklighet.Och vilken yrkesgrupp skulle kunna veta mer om bilders bedräglighet och yta än just en fotograf.
  Det fanns en tid när jag läste det mesta av Edelfeldt, nu är jag mer sparsam med det. Men den här nya romanen träffar rätt i tidens nerv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar