Min blogglista

torsdag 30 januari 2014

Om konsten och livet

   Donna Tartt, författare till klassiska bästsäljare som  Den hemliga historien och Den lille vännen återkommer med sin tredje och mycket efterlängtad roman. Tartt är en långsam författare som tar god tid på sig med sina berättlser. Men så blir de också riktiga läsupplevelser.
   I "Steglitsan" som romanen heter på svenska (The Goldfinch på engelska) står den unge Theo Decker  i New York i centrum. Han överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj men inom sig kämpar han med att finna en mening med livet.
    Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande 1600-talsmålning. En målning som till slut drar in Theo i konstens mörka och kriminella sidor.
  Romanen blir odyssé på nästan 800 sidor genom dagens Amerika och ett drama med stor skärpa och intensitet. Det är en berättelse  om förlust och besatthet, överlevnad och identitet och konstens intensiva dragningskraft. En berättelse som stannar kvar hos läsaren länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar