Min blogglista

torsdag 23 januari 2014

En tätvävd familjeroman

Helena von Zweigbergks roman "Än klappar hjärtan"  låter hon tre systrar berätta utifrån sina helt skilda perspektiv under en sommar i deras liv när plötsligt allting står på spel och alla står inför stora förändringar. Det handlar förstås om syskonrelationer, kärleksrelationer, föräldra- och barnrelationer.Om allt det som står i vägen för förståelse och försoning.
  Romanen börjar när Viktor ska ta studenten och hela familjen samlas för att fira i ett vårvarmt Stockholm. Där står mamma Astrid och styvpappa Henrik tillsammans med halvsyskonen Josefin och Sara. Mormor kommer tillsammans med mostrarna Sandra och Lena. Lena har just fått besked om att hon har en livshotande cancer­sjukdom. Sandra och hennes mans dansstudio håller på att gå i konkurs.
   Men den stora överraskningen är att även Viktors biologiska pappa Michael anländer från New York med sin nya familj för att återknyta till sonen som han övergav för många år sedan.Hans  ankomst blir  en smärtsam påminnelse om vad som hände den där sommaren på Fårö för snart tjugo år sedan. Då var de också alla samlade, systrarna, deras mamma Ingrid, och Astrid med sin nya lilla familj. Det var den lyckligaste tiden i Astrids liv. Ända tills Michael lämnade henne ensam med deras nyfödda son.
    Och här står de nu alla samlade på en skolgård efter så många år och spelet kan börja. Det är en underhållande nutidsroman, en som man kan låta dra iväg utan att analysera så mycket. Perfekt sällskap när man behöver lite verklighetsflykt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar