Min blogglista

lördag 4 januari 2014

I stormaktens fotspår


Författaren och historikern Christer Nilsson i Helsingborg har rest i den svenska stormaktens fotspår. I boken ”Stormaktsdrömmen” berättar han om de olika platserna och skiftande sekler.
   Från Stockholm och till Åland där landskapets moderna historia klargörs. Sen reser han via Åbo till Viborg - numera ryskt - och vidare från S:t Petersburg till Baltikum och Riga.Det finns förstås massor av spår efter den svenska stormakten.
   Egentligen är det ganska otroligt att det glesbefolkade Sverige, med sina otillräckliga befolkningsresurser,  kunde bli en stormakt. Sverige nådde sin allra största utbredning 1660. Men priset för avancemanget till stormakt var mycket högt. En halv miljon unga män kom aldrig hem igen från de många krigen runt Östersjön. De flesta av dem dukade under för sjukdomar och epidemier.
  Boken är geografiskt indelad efter de olika resmålen, med en del hopp i den historiska kronologin. Här finns gott om kartor så att läsaren kan orientera sig. Böcker som den här borde vara ett kraftigt motmedel mot historielösheten. Så sätt den i händerna på någon som vill veta mer
!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar