Min blogglista

onsdag 22 januari 2014

Långsamt i trädgården

  Den brittiska trädgårdsmästaren Alys Fowler gav för ett par år sedan ut boken "Slow Gardening" - jo, den heter så på svenska! På engelska heter den "The Thrifty Gardener".
  Det är en bok som berättar allt man behöver veta för att få en prunkande trädgård till en liten kostnad och med minsta möjliga klimatpåverkan.
   Slow gardening är som slow food och innebär att man tar sig tid att njuta. Av egenodlade blommor och grönsaker, men lika mycket av att se hur det växer och blomstrar. Det är helt enkelt raka motsatsen till "extreme make over" och snabba genvägar.
    Budskapet är enkelt: Trädgård är något du skapar, inte köper. Jobbar du med och inte mot naturen, och undviker att försöka göra allt på en och samma gång, kommer naturen att hjälpa dig på traven.
  Boken presenterar praktiska förslag på hur man bit för bit blir en gör-det-självare med grönare fingrar. Det handlar om jordförbättring, frön och förökning, återvinning
, hur man skördar och komposterar, planerar och väljer växter. Man får veta vilka växter som trivs var och hur man hanterar skadedjur utan att skada miljön. Dessutom presenteras ett antal kreativa byggprojekt som till exempel en kallbänk av gamla lastpallar, kompostbehållare och balkonglådor.
    Visst börjar man längta till våren genom att bläddra i en av många vackra odlarböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar