Min blogglista

fredag 22 maj 2015

En mörk skärgård

   Precis nu, när skärgården är vacker som en turistdröm, får jag lust att plocka fram John Ajvide Lindqvists "Människohamn". I den berättas en mörk historia som berör utskärgårdens hemligheter. Boken kom 2010 och finns i pocket.
   Det börjar en vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger vit så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar.Maja går för att undersöka och trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna så är det just det som händer. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn. Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut.
   Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett hopp: Maja finns ännu i världen men på en plats där han inte kan nå henne .Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till öns hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta.
     Genom avgrunden måste han gå för atthitta henne. Om det nu verkligen är hon. En mopedmotor hörs i skogen om nätterna, brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss.Människohamn är en svart saga om de dolda krafter som har skapat skärgården.
  Läs den nu, när nätterna är ljusa. Det här är en författare
som verkligen vet hur man skräms.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar