Min blogglista

söndag 10 maj 2015

I Värmland 1944

    
Det är april 1944 när Lars Anderssons roman "De våra" inleds. Den kallas en kriminalistisk roman för den innehåller ett brott.
  . En ung kvinna, hembiträde i en officersfamilj, hittas mördad alldeles nära norska gränsen i Nordvärmland. Polisinspektören Leonard Ringer sänds till Karlstad av sin förre lärare, den ryktbare kriminologen Harry Söderman.
    Kvinnan har gett sig ut för att vara norsk flykting. Men Harry Söderman, som har sina fingrar i allt slags underrättelsearbete vet bättre: hon var i frivillig tysk fronttjänst som skrivbiträde under fälttåget i öster 1941 och har bevittnat massmorden i Lettland.
   Under ett par vårmånader i ett Sverige och en provinsstad där livet går sin gång trots kriget, men där flyktingöden, interneringsläger och tvivelaktiga identiteter myllrar under ytan, försöker Leonard få rätsida på sin brottsutredning. En skogsvan pensionerad cykelreparatör i gränstrakterna, en lettisk polisofficer som spårlöst försvunnit från sitt flyktingläger, en docent i rasbiologi i Uppsala, en norsk jurist som även han har gått på utbildning hos Söderman; en i idrottsvärlden känd konstapel vid Karlstadpolisen, ett butiksbiträde som med sin skönhet styr Leonards tobaksförbrukning; en landsflyktig dansk dirigent, en lejoninnelik officersfru, en oberäknelig norsk chaufför, en rysk krigsfångeflykting; ja, även Harry Södermans sedermera berömda sekreterare – många är personerna som korsar den lätt bohemiske unge polisinspektörens väg.
   Det är en roman med thrillerinslag men författarens goda handlag med språket gför läsningen till en njutning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar