Min blogglista

onsdag 13 maj 2015

Vasadrottningen

  Katarina Stenbock var bara sjutton år när hon blev bortgift med den nästan fyrtio år äldre Gustav Vasa. Äktenskapet blev barnlöst men Katarina kom sina många styvbarn nära, även om dessa relationer också innebar en del osämja. Efter makens bortgång skulle änkedrottningen få uppleva 60 år Vasatidens många intriger, krig och konflikter om den svenska tronen. 
   Författare till "Vasadrottningen" är idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit den kritikerrosade boken "Vasadöttrarna"
och hon är väl förtrogen med den här tidens viktiga maktspelare.
   "Vasadrottningen" är en bok jag väntat på, inte minst för hennes relation till Åland. Landskapet var i decennier drottningens "livgeding", idag skulle vi säga pensionsförsäkring, och från Åland levererades livsmedel och skatteintäkter till Katarina, som mestadels bodde på Strömsholms slott i Sörmland. Mycket till hertig Karls förtret, han var ju hertig av Sörmland och ansåg att slottet var hans.
   Ytterst intressant är det att läsa om den nätverk som höll samman högadeln. Giftermålen planerades strategiskt även om utfallet inte alltid blev som man tänkt sig. Systrarna Stenbock höll ihop i vått och torrt, umgicks och skrev brev till varandra. Också när de kom att tillhöra olika politiska falanger. Den segdragna konflikten om vem som skulle vara kung av Sverige, hertig Karl eller Sigismund, orsakade bekymmer och sorg. Katarina Stenbock blir en levande person här, fast förankrad i sin tid och medveten om sin ställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar