Min blogglista

fredag 8 maj 2015

En rysk familjeroman

 Förlaget 2244, som hör samman med Wahlström & Widstrand, specialiserar sig på modern östeuropeisk litteratur. Senaste utgivning är romanen  "Familjen Joltysjev" av Roman Sentjin.
   Man kunde kalla den familjeroman när den börjar, familjen Joltysjev är en ordinär medelklassfamilj med två barn. Pappan är polis, mamman bibliotekarie och de bor komfortabelt i en lägenhet. Men så gör omständigheterna att de förlorar sin bostad och tvingas flytta till en gammal släkting i en förfallen by i södra Sibirien.
    De har inga som helst kunskaper för att ta itu med sin nya tillvaro utan blir hjälplöst bestulna och lurade av sina grannar. Huset de skulle bygga förblir en vedhög. En son sitter i fängelse, den andre är lika oföretagsam på landet som i staden. När ingen i familjen lyckas få arbete går föräldrarna motvilligt med på att sälja sprit och börjar sedan själva dricka, som bedövade av hopplöshet och apati. Men undergången framstår som absurt vardaglig och det förefaller som om allt det som sker måste ske; detta enligt en obönhörlig logik i hur människor påverkas av yttre omständigheter. När den ekonomiska och moraliska nedåtgående spiralen väl har börjat snurra, går den inte att stoppa.
    Ingen munter historia precis. Men trots tragiken ger Sentjin en ovanlig inblick i ett slags ryskt vardagsliv, långt ifrån det glittrande Moskva och de mer dagsaktuella händelserna. Familjens  helvetesvandring blir på sitt sätt en berättelse om den borgerliga civilisationens sårbarhet.
  Romanen är välskriven och familjen har författarens sympati,

trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar