Min blogglista

torsdag 28 maj 2015

Jussarö har historia

Långt ute i Ekenäs skärgård ligger Jussarö, en ö med en mångskiftande historia. Nu har Sven Stenlund skrivit en bok om ön är bunden till med släktrötter. "Jussarö, från sjörövarnäste till nationalpark" heter den.
Fast det här med sjörövare ska tas med stora nypor salt, det finns inte skuggan av ett bevis för att detta skulle ha varit sjörövarnäste. Men det låter ju spännande.
  Namnet finns i farledsbeskrivningar - det danska itinerariet - redan på 1200-talet och lotsverksamheten drog igång i början av 1800-talet. Fyren tändes här 1891 och både lots- och fyrverksamheten förde med sig folk och bebyggelse till ön..Jussarö har även en intressant historia som industrilandskap, kring mitten av 1800-talet inledde lösdrivare och straffångar malmbrytning på ön. Gruvdriften drevs i olika regi i flera repriser fram till 1954 då Vuoksenniskabolagen tog över och en ny aktiv period inleddes och bland andra president Kekkonen besökte ön.
    Idag hör Jussarö till Ekenäs skärgårds nationalpark och här har mången båtfarare tagit i land och strövat bland de fascinerande förfallna byggnaderna från gruvtiden.Sven Stenlund kan öns historia, han har känt många av dess människor och berättar om deras hårda vardag kryddat med en del roliga historier.Boken är rikt illustrerad med unika fotografier från mer än ett sekel. 
  Det slår mig när jag läser boken hur likadant livet var i utskären om det sedan var Nyland, Åboland eller Åland. Samma hårda vardag överallt och samma goda sammanhållning på öarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar