Min blogglista

tisdag 21 november 2017

En lyckad omläsning

   Det har sina goda sidor att få skrota omkring och bestämma själv om man vill läsa om någonting. När jag letade efter en helt annan bok nyss hittade jag "Östergren om Östergren" av Stephen Farran-Lee. Den kom 2007 och senare i pocket och när jag började bläddra kändes det som en helt ny bok. Dags för omläsning, alltså.
    I den här intervjuboken definieras Östergren som en "defining writer", en författare som kan sägas definiera sin generation.  Kanske i högre grad än någon annan samtida svensk romanförfattare förmår Klas Östergren väcka den frågan hos sina läsare: undret inför illusionistens tricks.  Stephen Farran-Lee leder initierat och vetgirigt läsaren genom Östergrens hela författarskap, bok för bok. Från debuten som underbarn med Attila i mitten av sjuttiotalet till och med de senare romanerna. Boken ger en unik och handfast inblick i verkstaden hos en författare som format livskänslan hos en hel generation. Öppenhjärtigt berättar Östergren om författarlivets vardag, om våndor, inspirationer - och hemligheter.
   Stephen Farran-Lee, född 1962, är förläggare och tidigare redaktör för BLM. Han är översättare och kännare av samtida irländsk prosa, tillsammans med Ola Larsmo gav ut intervjuboken "Joyce bor inte här längre".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar