Min blogglista

söndag 19 november 2017

Vänta bara det värsta

Alla som gillar skrönor i Arto Paasilinnas anda ska ta sig en titt på författaren Petteri Nuottimäki. Han är född i Finland 1968 men uppvuxen i Sverige och skriver på svenska. "Förvänta dig det värsta"heter hans roman om  familjen Altos vedermödor.
   Matti härstammar från en lång rad tappra finska män och slogs själv i fortsättningskriget. Men nu är tiderna annorlunda, tillsammans med sin fru Beata har han tagit sig till Sverige i hopp om ett bättre liv. Matti försöker anpassa sig men det känns som om både tidsandan och samhället kämpar emot.
   Efter ett cancerbesked tvingas Matti ta till radikala metoder. Han ger barnen 100.000 kronor var och förklarar att den som investerar pengarna bäst kommer att få ta över familjeföretaget. Tävlingen sätter igång en rad kedjereaktioner som omfattar både mystiskt tvättmedel och antika stolar och biljardkaféer. Så en dag får familjen oväntat besök från Polen...
   Nuottimäki skriver i en tradition som passar den nya humorv¨ågen i svensk litteratur men han ger berättelsen en lätt exotisk touch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar