Min blogglista

söndag 5 november 2017

Om ofredens fasor

1700-talet är populärt bland romanförfattare i år. Nyss läste jag Carina Karlssons roman om båtsman Algot, hemma i lilla ofredens tid på 1740-talet. Nu har jag tagit mig igenom en roman om Stora ofreden 1700- 1721 och hur den drabbade Österbotten - och det var mycket hårt.
   Lars Strangs (f. 1952) "De okuvliga" är en berättelse som utspelar sig under Stora ofreden i 1710-talets Österbotten. Romanen målar med stor detaljrikedom och kunskap upp en miljö där umbäranden och flyktingskap präglar mänskor liv.
   Den följer upp två bröders olika val i tider av förföljelse och krig. Den ena söker sig med sin familj undan fiende in i landet och bygger upp en ny tillvaro i skogarna, den andra tar familjen på en mödosam vandring runt Bottenviken för att slå sig ner i Umeå. Men också dit når den ryska flottans härjningar.
   De ryska härjningarna var skoningslösa med dödande, tortyr och tagande av fångar. Historikern Kustaa Vilkuna - kallad Finlands Peter Englund -
har skildrat detta i boken "Djävulens krig" och det verkar som om Strang fått en hel del inspiration från den boken. Bitvis skildras fasansfulla detaljer som får det att vändas i magen på läsaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar