Min blogglista

torsdag 2 november 2017

Grym båtsman i grym tid

   Carina Karlsson har god hand med historiskt berättande. Det har hon visat förut men hon har aldriv varit bättre än i romanen "Algot". En grym historia om en grym tid som gör människor till monster. Carina tar oss med tillbaka till Lilla ofredens tid vid 1700-talets mitt och skildrar tiden genom enskilda öden.
   I centrum för romanen "Algot" står båtsmannen Algot Holm från Karlskrona, son till en båtsman men han vet inte vilken. I livet får han lov att lita på egen kraft och ta för sig bäst det går.
   Unge Algot Holm tar värvning som båtsman i början av 1740-talet när Sverige anfaller Ryssland. Från Stockholm avseglar flottan österut, men någon framgång blir kampanjen inte. ”Det är ett satans elände, alltihop. Ett hopplöst satans elände.” Rödsoten som härjar är dödligare än fienden, men Algot överlever och hemförlovas till sitt båtsmanstorp i Björby i Sunds socken på Åland.
     Rotebönderna är snåla, torpet är orustat och iskallt, det finns ingen mat, det finns ingenting. Algot överlever på brännvin.Men även den uslaste av karlar lyckas dra till sig kvinnor, och pigan Ilja flyttar in med sin lilla dotter Greta. Men Algot blir inte skötsam, han är full och ofta galen. Han dras till likasinnade och följderna blir förskräckliga när oregerliga båtsmän stiger i land på ön Bänö.
    Algot är en grym roman skriven med en penna doppad i poesins bläck. Det om att vara utsatt och svara med våld. Att vara tvungen att ta för sig eller bli utan. Att leva med kampen för att man inte har någonting annat. Att överleva våldet, att förhålla sig till det; till rent, fysiskt våld. Att vara usel - och samtidigt storartad.
   Boken bygger på ett verkligt rättsfall men naturligtvis har författaren format historien till en berättelse om våld och utsatthet i alla tider. Det är inget historiskt kostymdrama utan en skildring av människor som de är - under kostymerna och utan kostymerna.Det är mycket stark läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar