Min blogglista

onsdag 29 november 2017

Livet i en adressbok

Andra utgåva av Sofia Lundbergs "Den röda adressboken" har kommit ut. Det är en relationsroman som spänner över ett helt liv och tar med läsaren på en resa till svunna tiders Paris, New York och Stockholm.
    Huvudpersonen Doris, 98 år, lever alldeles ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm och hennes enda kontakt med omvärlden, förutom hemhjälpen, är systerdotterdottern Jenny som bor i USA. Inledningen beskriver hjärtskärande klart hur livet kan te sig när man sitter ensam i en lägenhet. På köksbordet finns: Saltkaret, medicindosetten, skålen med halstabletter. Blodtrycksmätaren i sin plastask. Förstoringsglaset. Telefonen med extra stora siffror. Den röda adressboken i slitet läder.
   Sen brakar hemtjänsten in och flyttar på alla saker.
    Doris har haft samma adressbok sedan 1928. I den finns alla de människor hon mött genom livet. De flesta av namnen är överstrukna, döda, men en dag börjar Doris skriva ner sina minnen till Jenny. Det blir en fascinerande berättelse om vänskap och äventyr, lycka och sorg, och om den stora kärleken som man aldrig glömmer. Det är både vackert och sorgligt och den borde läsas av de som är unga. För rätt som det är har åren gått och någon annan sitter vid ett köksbord....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar