Min blogglista

fredag 17 november 2017

Roligt hela tiden

  När kallade du senast någon för hedersknyffel eller morrhoppa? Eller klagade över att du är okaffedrucken eller tappat dina kalsbyxor?
   I nyutkomna "O som i ordbok"
hittar man dem alla. De oförskämda, oupptäckta och oefterhärmliga orden. Det här är en ordbok för alla som gillar att frossa i ord: gamla bortglömda ord, sprillans nya ord, roliga dialektord, kreativa slangord, spännande facktermer . För svenska språket är fullt av okända, ovanliga, oborstade och alldeles omistliga ord. Här får 2 563 av dem komma ut och leka.
   Boken ges ut i samarbete med Språktidningen, som fyller tio år. Sedan starten 2007 har tidningen förmedlat en oförblommerad kärlek till språket och orden, och det är precis vad den här ordboken också vill göra.Ordbok livar upp läsaren och läsarens ordförråd.
   Kul är det att det älskade åländska ordet "pallervant" finns med, men utan hemortsbeteckning. Här får man också veta att användbara okvädinsord som arsle, lurk och fähund har funnits ända sedan medeltiden, liksom fjät, fåvitsk och liktorn. Snart är der ju dags för natten att gå med tunga fjät runt gård och stuga - med eller utan liktorn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar