Min blogglista

onsdag 15 november 2017

Ingen ände på grodor

   I fjol kom den första samlingen finlandssvenska språkgrodor ut, "Tack för ditt förstånd" hette den. Nu kommer den andra delen, för grodorna tar inte slut. Det ser man genom att bläddra i "Bara ett book".
    Alla som producerar text i det offentliga rummet fortsätter göra felskrivningar, de maskinella översättningarna fortsätter att sätta rekord i stollighet, som väcker glada skratt och gör livet roligare.
    I en jämn ström landar de på Facebooksidan, grodorna som med vaksam blick spanats in, fotograferats och delats. Tidningssidor, webbplatser och skyltar, annonser, innehållsförteckningar och reklamer är rena guldgruvorna.  I "Bara ett book", samlas ytterligare 202 handplockade grodor i urval.
    Komikern Alfred Backa bjuder på inledningsord där han konstaterar att man visst stör sig på att svenskan missbrukas och misshandlas i helt huvudlösa översättningar."Som finlandssvensk fnittrar man med gråten i halsen", skriver han. Men visst måste man le när "rington" blir "ringtån"och tallrikarna blir till "talldrickarna"....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar