Min blogglista

måndag 13 november 2017

Helsingfors skuggsida

   Det är inte varje dag man kan läsa om Helsingfors undre värld, beskriven på ett trovärdigt sätt. Men i Benjamin Laustiolas nyutkomna "Mannen från Amman" kan man göra det.
    Benjamin Laustiola (f. 1971) är till utbildningen skådespelare. Han har jobbat på teaterscener i Finland, Sverige och Norge. Han har också kört taxi i femton år i Helsingfors och blev känd för sina Taxichaufför Lindgren-kolumner i Hufvudstadsbladet. 
    Som författare har han tidigare gett ut två kriminalromaner "Nattens väktare", 2011, och "Mörkrets änglar," 2014). Utöver det har han skrivit en pjäs, Efter festen, som uppfördes av Teater Josefina 2015-16.
   Mannen från Amman tar läsaren till den undre världen, till både terroristorganisationer och motorcykelgäng. I en koranskola utanför Amman utbildas en ovanlig ung man. Flera år senare befinner han sig i Hamburg på uppdrag av en av ledarna för al-Qaida. I Helsingfors rustar två rivaliserande motorcykelgäng för krig. Ett krig utan spelregler. I NSA:s högkvarter i USA kommer en analytiker något alarmerande på spåren.
    Kriminalkommissarie Maria Landstam och hennes kolleger har händerna fulla när de står inför sin hittills svåraste uppgift: att rädda Helsingfors. 
   Den svenska deckardrottningen Anna Jansson hör till Laustiolas fans och uppskattar hans personskildringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar