Min blogglista

tisdag 14 november 2017

En ny Ferrante

"En eftermiddag i april, alldeles efter lunch, meddelade min man att han tänkte lämna mig". Så inleder Elena Ferrante  "Dagar av ensamhet" en av tre kortromaner i en löst sammanhållen trilogi, Cronache del mal d'amore, Berättelser om obesvarad kärlek - som nu ges ut på svenska.
    Den som berättar är Olga, en 38 år gammal och tvåbarnsmor. Chockad och övergiven står hon kvar i ruinerna av den familj hon och maken Mario byggt upp tillsammans. Olga har i tjugoårsåldern givit upp en spirande författarkarriär för att vara hemma med barnen och detta är alltså tacken för allt hon gjort. Olga hamnar i en djup personlig kris men klarar inte av att släppa taget om Mario utan blir alltmer handlingsförlamad och fixerad vid honom och hans nya kvinna.
    När Mario dyker upp på sina sporadiska besök i hemmet bemöter hon honom föraktfullt och kastar glåpord efter honom. Förfallet tilltar, när Olga varken kan betala el- eller telefonräkningarna, och hon isolerar sig och barnen alltmer i lägenheten. Så småningom skymtar en väg ut ur mörkret när Olga inleder en relation till en granne i huset och plötsligt är det som hon som har övertaget.
   Att läsa Ferrante är som att dela någon annans liv, så nära kommer man.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar