Min blogglista

torsdag 23 november 2017

Nobelläsning?

Om ett par veckor är det dags för festlig utdelning av Nobelprisen. Och av årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro, finns en relativt ny roman att tillgå på svenska.Det är bra, för det är nu som "alla" vill läsa honom och ta mått på hans författarskap.
   Ishiguros nya roman, den första på tio år, är en symbolladdad, svart och mystisk saga, "Begravd jätte" heter den och Ishiguro leker med genrer och överskrider dem. Det här är äventyrsberättelse, pikareskroman, fantasy – allt på en och samma gång. Och på ett djupare plan, är den också en betraktelse över – och kanske ifrågasättande av – myternas och det kollektiva minnets betydelse.
    Det är 500-tal. Romarna försvann för längesedan, och det land som en gång ska komma att bli England sveps sakta men säkert in i ett slags kollektiv minnesförlust som kallas ”dimman”. I landskapet rör sig människor på obestämd flykt; föräldrar söker sina barn, barn söker sina föräldrar.   
     Men det är också en värld, som Ishiguro skildrar den, befolkad av monster och demoner. Och mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farlig resa för att hitta sin son, sedan många år försvunnen. Det är också en vacker och tidlös berättelse om att hålla ihop i åldrandets och glömskans alltmer obegripliga värld.

1 kommentar: