Min blogglista

måndag 26 november 2012

Det är min typ!

 Har ni någonsin tänkt på hur viktiga typsnitten, alltså bokstävernas utseende i tryck är?
Nej, kunde just tro det. Det är inte det första man tänker på. Ändå är de en företeelse vi alla kommer i kontakt med och använder dagligen men som få verkligen vet hur man hanterar. Typsnitten är själva verktyget för att vi ska kunna ta del av andras tankar på tryckt papper eller på dator- eller smartphone-skärmen. Utan typsnitt hade du inte kunnat läsa det här, skrivet i Times.
   Och efter att ha följt med Simon Garfields resa genom typsnittens historia tycker man annorlunda. Han låter oss möta skaparna bakom klassiska typsnitt som Futura, Helvetica och Verdana, och berättar om hur Times New Roman, Garamond och Courier kom till. Han låter oss till och med ta del av den inte helt rumsrena historien om stilen Comic Sans.
 I kväll är det ju utdelning av Augustprisen, får se vilka som vinner och vilka som försvinner. Genuint underlig är nomineringen av Zlatan-boken, hoppas verkligen att inte den vinner.
  Deckarakademin, som delade ut pris i helgen belönade två av mina favoriter, Åsa Larsson och Peter Robinson. Vackert så. Men jag tycker nog att det varit rättvisare att belöna Tove Alsterdahl för hennes urstarka norrbottenskildring "I tystnaden begravd". DEN är bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar