Min blogglista

måndag 19 november 2012

Ett bortglömt mord

   Carin Hjulström har skrivit två romaner tidigare, om den unga journalisten Frida Fors och om hur det är att slå sig in på en allt tuffare arbetsmarknad.
   Hennes tredje roman "Kajas resa" handlar också den om journalister. Dels om hur journalisten Kaja Asklund efter första världskriget blir indragen bolsjevikiska konspirationer och dels om nutida frilansjournalisten Helena Åkerström.
  En dag levererar ett bud en låda från en anonym avsändare till Helena. Lådan är fylld med gamla tidningsartiklar, foton, rättegångshandlingar och dagböcker. Överst ligger ett osignerat brev. Avsändaren förklarar att hon är svårt sjuk och vädjar till Helena att i egenskap av journalist gå igenom materialet och se om hon kan göra något av det.
   Det handlar om de mest brutala politiska mord som ägt rum i Sverige i modern tid - en grupp tsartrogna ryssar som torterade och mördade ett flertal bolsjeviker i exil och sänkte dem i en sjö norr om Stockholm. Romanen bygger på en sann historia och skildrar såväl brotten som hur journalisten Kaja av en slump blev indragen i Ryssligans verksamhet i Stockholm. Enligt den anonyme brevskrivaren var Kaja väl insatt i historien om och hon kände flera av förövarna.
   Genom brevet får Helena också veta att hon inte är släktens första journalist. Det var Kaja Asklund, på 1910-talet en välkänd signatur i Stockholms-Tidningen. Helena är först skeptisk, men blir alltmer fascinerad ju mer hon läser. Då hon dessutom får veta att Kaja försvann spårlöst i september 1919 ökar naturligtvis hennes intresse.  Hon gör omfattande research och mycket snart väcks historien och  till liv i hennes text.
  En riktigt spännande historia som tar tag i läsaren med en gång. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar