Min blogglista

fredag 30 november 2012

Vargas är skrämmande bra

 Denna kväll med snöstorm är det bra att kura inomhus, tända en brasa och dra för gardinerna. Nå, det senare behövs inte, rutorna är igensnöade. All man ser är vitt.
   Just nu ska jag börja läsa "Okänd kontinent" av Fred Vargas (bilden), deckardrottning i den franska republiken. Hon är dessutom historiker och arkeolog med medeltiden som specialområde. Hon är trefaldig vinnare av Storbritanniens främsta deckarpris, har översatts till ett stort antal språk och sålt mer än 10 miljoner böcker världen över.
   Tre av hennes böcker har tidigare kommit ut på svenska hos Wahlström & Widstrand men från och med hösten 2012 tar Sekwa förlag, specialister på fransk litteratur, över utgivningen av Vargas böcker.
  Här är det kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg som förväntar sig en lugn tredagarskonferens i London. Men så dyker det upp ett stort antal skor, arrangerade i en ordentlig rad, utanför den gamla barocka kyrkogården Highgate Cemetary. Det hade inte varit så konstigt - om det inte funnits avhuggna fötter kvar i skorna. Tillbaks i Frankrike hamnar Adamsberg i en utredning av ett bestialiskt mord i en finare förort. Därifrån leder de vindlande spåren vidare mot en gammal legend om vampyrer och vampyrjägare, och mot en okänd kontinent där ingenting längre är som man trodde...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar