Min blogglista

tisdag 13 november 2012

Netsuker och historia

  En samling japanska miniatyrfigurer, så kallade netsuker, ärvda av en farmors bror, blev keramikern Edmund de Waals nyckel till den egna släktens historia.
  Den judiska familjen Ephrussi, som kom från Odessa, var lika förmögen som inflytelserik i 1800-talets europeiska societet. De japanska figurerna av elfenben eller trä var högsta mode i Paris i slutet av 1800-talet. De Waals samling hade en gång köpts av mecenaten Charles Ephrussi, god vän med både konstnärer och författare och modell för Charles Swann i Marcel Prousts "På spaning"-svit.
   Men två världskrig förändrade allt och vid andra världskrigets slut återstod bara en samling japanska figurer, var och en mindre än en tändsticksask, 264 netsuker gömda i en madrass av en trogen hemhjälp.De kom med tidens att återbördas till sitt hemland.
   Det är den helt osannolika historien om netsukerna som historiens markörer som berättas i "Haren med bärnstensögonenen". En bok som av brittiska recensenter hyllats som ett mästerverk.
   Den ger en djup bild av 1900-talets Europa, både av förfining och av förfall, krig, förföljerser och svek finns det gottom. Men också närhet till tiden och tingen. 330 sidor ren läsglädje, jag lovar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar