Min blogglista

torsdag 29 november 2012

Moral i Lappmarken

 "Kautokeino, en blodig kniv" är Lars Petterssons debutbok och den fick ett hedersomnämnade när Svenska deckarakademin delade ut pris nyligen.
   Det är en  thriller om motsättningarna mellan tradition och modernitet och om moral i ett minoritetssamhälle. Vilka rättsbegrepp ska råda på Finnmarksvidda och kan det traditionella samiska samhället ha samma moral som det svenska Sverige? Det är ju fortfarande svårt att se samerna och deras traditionella näringar som en del av det moderna samhället.
 Genom att  Anna Magnusson, som arbetar som biträdande åklagare, reser till Kautokeino efter flera års frånvaro sätts denna konflikt i ljuset. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Mormodern är desperat, familjen kan inte klara sig utan Nils arbetsinsats på fjället. 
  Men när Anna läser polisutredningen blir hon fundersam. Hur ska hon ställa sig i konflikterna? Hon har ju svårt att avläsa den främmande omgivningen. Vem ligger bakom de dödsfall som inträffar medan hon är där och vilka är det som vill röja henne själv ur vägen?
  Boken var först skriven som filmmanus, och det märks på berättarstilen. Snabba klipp för handlingen framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar