Min blogglista

onsdag 21 november 2012

Ödödliga Madame Bovary


  Gustave Flauberts roman "Madame Bovary" är en av de bästa  böckerna som finns om läsning och hur kraftfullt läsning kan påverka livet.
 I berättelsen om Emma Bovarys äktenskap,besvikelse, upprepade otrohet, romantiska drömmar och slutliga tragedi ryms både läsningens himmel och helvete. Läsningen som flykt, som dröm, som bättre version av verkligheten.Men läsning kan inte vara i stället för liv, läsning är ett sätt att göra livet mer uthärdligt. Men både Emma B och riddaren Don Quijote tror att läsning är liv.
   Flauberts klassiker, som kom ut 1865 åtalades för osedlighet, men friades, ges nu ut i ny översättning av Anders Bodegård och med ett nyskrivet och intressant förord av Sara Danius.
Jag ska läsa romanen genast för det är länge sedan jag läste den. Då var det på franska och inför ett litteraturseminarium.
  Men böcker man gillar ska man läsa vid olika tidpunkter i livet. Både jag och romanen kommer att vara på ett annat vis. Men nu som då gäller Flauberts försäkran: Madame Bovary, c'est moi. Det svarade han när han fick frågan om vem som var förebilden för Emma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar