Min blogglista

lördag 15 juni 2013

Läs Utvandrareposet nu!

Vilhelm Mobergs Utvandrarserien,har getts ut i pocket i vår och når på så vis nya generationer av läsare. Böckerna har ett nyskrivet förord av Jens Liljestrand.
   Moberg skrev sig rakt in i folksjälen med sitt epos. Sista brevet till Sverige är den avslutande delen och gavs ut första gången 1959.
Karl Oskar och Kristina är gamla, deras liv börjar ta slut, och de kan se tillbaka på ett hårt men också lyckligt liv tillsammans. Ett liv som på många sätt har blivit bättre för dem och deras familj. Det amerikanska inbördeskriget har brutit ut och oron når också svenskbygderna i Minnesota.
  Omslagen till pocketböckerna är formgivna och broderade av brodösen Karin Holmberg. Med de skickligt gjorda omslagen blåser hon liv i traditionell svensk hantverkstradition från Kristinas och Karl Oskars dagar. Genom omslagen får man följa deras resa från fattiga Sverige med få glädjeämnen och färger till ett rikare och bättre liv i USA. Och ju längre serien fortskrider desto mer detaljerade blir också omslagen.
   Linneaslingan, som finns på baksidan på alla böckerna, visar på den ständiga längtan tillbaka till  hembygden Småland.
    Serien har också levt vidare genom både Jan Troells rosade filmer och Björn Ulvaeus och Benny Anderssons hyllade musikal "Kristina från Duvemåla". Men inget slår originalet, så har ni inte läst den här romansviten förut så gör det nu!

1 kommentar:

  1. Den har stått bra länge oläst i bokhyllan, så det kanske är dags snart! ;)

    SvaraRadera