Min blogglista

måndag 9 september 2013

Akut bildning saluförs

   Bildning, det är det där som blir över när du glömt det mesta du lärt dig hävdar man. Men i dagens fake-värld kan man låtsas att man har koll genom att till exempel läsa Göran Everdahls bok "Bildningsakuten". En bok som, enligt författaren,
   En rikt illustrerad volym som passar lika bra i fina vardagsrummet som på toaletten. På fem minuter blir du expert på de mest skilda områden. En bok som lär dig ut viktigaste i olika ämnen, men också det oviktigaste. Från Napoleons sista strid till Barbies första kyss, från Molières sista föreställning till världens första fiskpinne, allt får plats i Bildningsakuten.
   Bildningsakuten började som en avdelning i Icakuriren som Göran Everdahl har hållit liv i under  drygt tio år. Det är en sida som gör läsaren till "expert på fem minuter" och ger snygg finish. Tanken är att man ska framstå som miss­tänkt kunnig om olika saker.  Om det är kul att diskutera på en middag så finns ämnet här. 

   Everdahl samlar detta i en fin volym med tonvikten på kulturhistoria: konstnärer, författare och kompositörer. Men också stora ämnen som religion, politisk historia och en del naturvetenskap avhandlas. Kanske boken kan väcka aptiten på att lära sig mer, att hitta världarna bortom snuttarna. I så fall fyller boken en uppgift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar