Min blogglista

torsdag 12 september 2013

Vilken kunskapsfest!

Ja, så kom den äntligen. Dick Harrisons höstbok som han skrivit tillsammans med frun Katarina Harrison Lindbergh. En vacker och genomsympatisk bok där 101 utvalda föremål får berätta landets historia. "101 föremål ur Sveriges historia" heter den.
  Det äldsta föremålet är ett "tuggummi" av kåda, 10000 år gammalt. Det yngsta är flaskan för Absolut Vodka från 1979.
  Erik XIV:s kröningskrona, Silverbibeln och massor av andra föremål som betytt något för den svenska historien. Vissa är välkända, andra okända och några överraskande.Och historien berättas i omvänd ordning, föremålen får spegla de människor som använt dem och om tiden de hör till.
 
Ta jugendvasen från Reijmyre glasbruk, som speglar ett skönhetsideal från tidigt 1900-tal, och dessutom ett kunnande för glaskonst som försvinner i rasande takt när glasbruken sägs vara olönsamma. Frågan är, kan skönhet och kunnande kallas olönsamt?
   Det här är en bok som man kan låta ligga framme, titta i när andan faller på och häpna över hur mycket det finns att se och lära sig. Att läsa den i ett svep är inte bra, man måste hinna smälta allt som lärs ut. Boken är en bra investering i kunskap, tro mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar