Min blogglista

tisdag 10 september 2013

Tillbaks till 50-talet


Karin Wahlberg delar sin tid mellan att vara gynekolog och författare. Hittills är hon mest känd för deckarsviten om kommissarie Claes Classon och hans läkarhustru Veronika. Åtta böcker har det blivit hittills, bland annat "Hon som tittade in" är riktigt bra.
  Men nu i höst börjar Wahlberg en ny serie - Lasarettet - och första delen heter "Än finns det hopp". Det är en skildring av en händelserik vardag i en svensk småstad på 50-talet och om människorna kring ett lasarett skildrat med ett mycket tidsfärg och nostalgi.
  I den här romanen på nästan 450 sidor, börjar handlingen  1953 då polioepidemin härjar i Sverige. Ella-Kristin på sjuksköterskeutbildningen får hoppa in och praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon oroar sig för fästmannen Carl vars läkarkunskaper sätts på hårda prov och det blir en höst när många liv slås i spillror och friska unga människor drabbas.
    Ella-Kristins och Carls förlovning närmar sig men de har svårt att få tid över för varandra. Och hur kommer förlovningsmiddagen gå för två med så olika bakgrund?
  Intressant som tidsskildring eftersom jag är gammal nog att minnas allt tal om polion i barndomen och hur smittsam den var. Och i radion hörde man svenska Radiohjälpen vädja om pengar till polions offer. Så snabbt blir närtid historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar