Min blogglista

måndag 2 september 2013

Till Hebriderna igen

Det var i början av sommaren jag upptäcke Peter May, som skrivit en serie romaner med handlingen förlagd till Yttre Hebriderna. Författaren själv är född på öarna men bor sedan läge i Frankrike.
  Första boken i trilogin om Fin Macleod heter "Black House" och kommer på svenska i höst. Den andra delen,  "The Lewis Man" har jag läst i helgen och den är, om möjlig bättre än ettan. I hyllan väntar den tredje delen "The Chessmen".
  Visst finns det gåtor att lösa i alla de här romanerna men det är ändå väldigt mycket berättelser om livet på de vindpinade öarna ut mot Atlanten. Gammalt vikingaland och med en gaelisk befolkning har öarna en spännande historia. I The Lewis man hittar några torvskärare kroppen av en man på ön Lewis , välbevarad i mossen. Man tror först att det är ett gammalt mosslik, men när man hittar en Elvis-tatuering på den dödes arm byter utredningen spår. Man börjar leta efter släktingar till liket för dna-spår har kunnat tas och plötsligt är det en grym berättelse från vår tid. Om kärlek mellan bröder, trofasthet och svek och om slumpens outgrundliga vägar. Allt mycket bra beskrivet så man tycker att man ser människor och landskap.
  Lite senare i höst kommer May med en faktabok om He
briderna. Den har jag paxat för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar