Min blogglista

tisdag 17 september 2013

En tecknad roman


   Idag på morgonen var det visning i Ålands sjöfartsmuseum av höstens stora specialutställning. En utställning som riktar sig till en ung publik och utgår från Jakob Wegelius prisbelönta bok"
Legenden om Sally Jones".
   Det ärt en roman där bild och text är lika viktiga och det är en berättelse om starka känslor som längtan och  hopp men också om grymma svek.
  Historien börjar djupt inne i den afrikanska regnskogen i Kongo, där tjuvjägare tar en gorillaunge till fånga. Hon får namnet Sally Jones och smugglas till Europa på ett ångfartyg.I Istanbuls basar säljs Sally Jones till den mystiska Frau Schultz, som lär upp henne till en mästerlig juveltjuv. Och plötsligt är Sally Jones jagad av Istanbulpolisen och rymmer landet. Märkliga öden för så småningom Sally Jones ut på världshaven och dramatiska äventyr i fjärran hamnstäder som Port Said, Singapore, San Francisco och New York och hon upplever också en stark vänskap med Chiefen, den mäktige maskinmästaren ombord.
   Museet har tagit fasta på det marina i berättelsen men den har också många andra bottnar som handlar om kolonialismens grymma tid och hur illa de vilda djuren behandlas. Men Sally Jones visar att djur kan vara människans jämlike.
   Rn varm bok med en helt egen stämning, en allåldersbok för alla med barnasinnet i behåll.

1 kommentar: