Min blogglista

måndag 16 september 2013

Mer franska känslor

I gårdagens blogg kalagade jag över en fransk relationsroman som ä'r väldigt tjock. Därför har jag idag plockat fram en tunn men mycket givande roman om kärlek, svek och oväntade upptäckter. Det är Anna Gavaldas lilla roman "Jag älskade honom" (Je l'aimais) på drygt 150 sidor. Perfekt för en kvälls läsning.
   Den handlar om Chloé, en  trettiotvåårig tvåbarnsmor, älskar - eller älskade - sin man. Men han har just övergett henne för en annan. Hennes svärfar tar sig an henne och de två små flickorna över ett veckoslut på landet. Chloé har alltid upplevt svärfadern som kall och sluten. Men påverkad av Chloés förtvivlan öppnar han sig för henne och berättar om de hemliga passionerna i sitt liv - hur han också har älskat, och svikit. Chloé är till en början inte vidare intresserad av svärfaderns berättelse men så småningom blir hon både utmanad och provocerad. Det uppstår en skarp ordduell emellan dem och det visar sig att även en modern ung kvinna kan hysa en hel  omvända fördomar.
   Gillar man Gavalda så har hon gett ut fler romaner och novellsamlingar som finns på svenska också. Styrkan i hennes berättelser ligger i det precisa språket som bär berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar