Min blogglista

söndag 15 september 2013

Fransk feel-good

   Nu har del två av Katherine Pancols berättelse om de färgstarka systrarna Jo och Iris kommit på svenska, "Sköldpaddns långsamma vals" heter den..
  Joséphine är i 40-årsåldern när hon plötsligt slår igenom och blir succéförfattare. Hon lämnar sin iskalla mamma och sin bortskämda syster och födelsestaden Courbevoi för att slå sig ner i en elegant våning i Paris. Men det dröjer dock inte länge förrän Jo börjar sakna förorten. Hon är fri men inte lycklig. 
   Som ensamstående mamma måste hon vaka över båda sina döttrar, den tonåriga Zoé och hennes ambitiösa storasyster Hortense, som gör karriär som modestylist i London. Joséphines förhållandet till sin egen syster Iris är allt annat än harmoniskt. Och så väntar hon ständigt på den stora kärleken som aldrig tycks dyka upp.  Men så inträffar en rad våldsamma mord i de lugna och borgerliga kvarter där Jo bor och hon klara sig nätt och jämnt undan med livet i behåll. Som tur är finns Philippe där, hennes svåger som älskar och åtrår henne. Kanske han kan få henne att glömma ?
   Med ironi och värme skriver Katherine Pancols roman vardagens problem och kriser och hoppet om evig kärlek.
   Den första romanen o serien "Krokodilernas gula ögon" har sålt extremt bra i Frankrike, franstskorna har tagit de här feel-good-hjältinnorna till sig. Det jag undrar är varför man måste skriva så yvigt, 650 sidor. Det gör boken till en obekväm sängkamrat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar