Min blogglista

lördag 28 september 2013

Såpa i lärarrummet

  Annika Luther, som gjort sig ett namn som ungdomsförfattare, debuterar nu med en roman för vuxna - "Lärarrummet". Författaren själv säger att hon inspirerats av tv-såpan Akuten och började se möjlighet att skapa en såpa från livet bakom skolkulisserna.. En värld som Luther vet mycket om, hon är ju gymnasielärare i Helsingfors.
     Platsen är Diktoniusskolan, en fusion av ett tidigare självständigt högstadium och ett anrikt litet gymnasium i bortre Tölö, en grön och lummig del av Helsingfors.Elever och lärare tillbringar en stor del av sina liv i skolan. Intriger, skvaller, mobbning och gräl om vems tur det är att städa kylskåpet hör till vardagen. Men här skildras också en urspårad lingonplockningsutflykten i regn och rusk liksom en resa till seminarium i Tallinn. I snön och kylan i januari blir det författarbesök och Diktoniusfestival och småningom drar det ihop sig till studentskrivningar och Den blomstertid nu kommer.
   Lärarna som skildras är renodlade typer, som  Freddu som kommer från näringslivet och inte har höga tankar om traditionell undervisning. Tove, ambitiös och stressad språklärare, veteranen Mirri med en begåvning för elakheter  och Max Morosoff, skolans populäraste lärare och många fler. De är tagna på kornet och när romanen är slut tycker man att man är bekant med dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar