Min blogglista

lördag 21 september 2013

Mord i Akademien

Med "Akademimorden" gör barn- och ungdomsförfattaren Martin Olczak nu sin vuxendebut. Det är en äventyrlig kriminalberättelse, full av intrikata mordmetoder, gåtfulla skrifter och hemligheter som förtigits i ett århundrade.
   Allt börjar natten den 14 maj Svenska Akademiens ständige sekreterare skjuts till döds i Berzelii park i Stockholm. Mordvapnet visar sig vara en svart­krutsrevolver från 1860-talet. Dagen därpå mördas ytterligare fyra akademiledamöter. Dåden blir förstås en världsnyhet och polisen inleder en mördarjakt som saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. De övriga av De Aderton sätts under rigorös bevakning. Men till ingen nytta, en efter en dödas ledamöterna.
   Claudia Rodriguez på riksmordkommissionen är den som först har hand om fallet, men snart blir hon bortkopplad. Mot uttryckliga order fortsätter hon ändå att utreda morden. Hon misstänker att ett litterärt mysterium lurar bakom.
   Olczak leker med kriminalgenrens schabloner o0ch blinkar åt Dan Brown. Med tanke på att det snart är Nobelpristider känns det väldigt aktuellt att läsa om akademien på ett helt annat vis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar