Precis lagom kom den nya upplagan av Elisabeth Svalin Gunnarssons bok "I trädgårdsmästarens spår", inspirerad av heennes farfar, Bruno Svalin, som var trädgårdsmästare av gamla stammen. Gamla tiders trädgårdsmästare hade kunskaper som håller på att glömmas bort, idag är det mer kemikalier och tekniska prylar man satsar på för trädgården. Men de gamla odlingsmetoder är fulla av knep som passar utmärkt idag.I synnerhet om man vill ha en trädgård som bygger på hållbarhet.
Med avstamp i den glansperiod som i Storbritannien kallas för viktoriansk tid och i Sverige motsvaras av perioden från sekelskiftet 1900 fram till första världskriget, berättas här om smarta odlingsknep för såväl små och stora trädgårdar som balkonger och terrasser.
Förr i tiden visste man hur man sparar och tar vara på regnvattnet i trädgården, hur man odlar på liten yta, hur man kan bli i stort sett självförsörjande på grönsaker även med en liten trädgård. Vikten av att satsa på uthålliga och inhemska växter var också självklar. Frågor som är minst lika viktiga idag för den miljömedvetne odlaren.
Avsnittet om blommor är intressant för blommor var viktiga, mycket viktiga för viktorianerna. man nöjde sig inte med en knippe billighetstulpaner precis. Boken ger mycket kultur- och odlingshistoria också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar