Min blogglista

onsdag 10 februari 2016

Välskrivande norrman

Norrmannen  Jørn Lier Horst håller på att bli en ny favorit. Jag har just läst hans andra bok på svenska, "Grottmannen", och den har allt man kan begära av en bra kriminalroman. Horst, född
1970, har själv jobbat som utredare vid polisen och vet hur arbetet går till på riktigt.
   Hans problemlösare William Wisting är en erfaren utredare - rättskaffens, sympatisk och samvetsgrann. I Grottmannen kommer döden honom obehagligt nära när det i grannhuset hittas en man som varit död i fyra månader. Liket sitter uttorkat i tv-fåtöljen framför en flimrande skärm. Mannen liknar mest en mumie. Det finns inga tecken på våld, man misstänker inget brott.
   Wistings dotter Line, som är kriminalreporter, blir illa berörd. Hur kan en person som lever mitt i samhället vara så ensam att ingen saknar honom under så lång tid? Hon beslutar sig för att skriva en artikel om mannen och börjar intervjua grannar och före detta skolkamrater.
    Samtidigt hittas ännu ett lik, en man som också varit död i flera månader och som är svår att identifiera. I en av hans fickor ligger en broschyr på vilken kriminalteknikerna hittar fingeravtryck som tillhör en amerikansk seriemördare efterlyst av FBI.
   Är det den döde som är seriemördaren eller går den sistnämnde lös i Norge? Finns det kopplingar mellan de två liken? Det blir upptakten till en av landets största polisinsatser någonsin där det är avgörande att inget läcker ut till pressen, vilket inte gör någonting lättare, vare sig för Line eller hennes pappa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar