Min blogglista

lördag 6 februari 2016

Om Finlands kvinnor

" Där vägarna möts" är en släktkrönika som skildrar Finlands 1900-talshistoria genom tre generationer starka kvinnor. Den är skriven av en man, Tommi Kinnunen, och har gjort succé i sin finska utgåva.
   Den börjar i början av 1900-talet slår den nyutexaminerade barnmorskan Maria sig ner i en by i nordöstra Finland tillsammans med sin lilla dotter. I fattiga hem hjälper hon byns kvinnor genom födslovåndorna och önskar dem ett bättre liv än vad hon själv egentligen tror på. Och trots att byborna tycker Maria tar sig större frihet än vad som är passande för en kvinna rår ingen på den egensinniga barnmorskan.
   Dottern Lahja vill inte leva sin mors liv. Istället gifter hon sig med Onni, en stilig karl som varken super eller slår. Ändå hoppas Lahja på mer av honom än han någonsin kan ge henne. Och när Onni drar ut i krig växer avståndet mellan dem och Onni bär förstås på en hemlighet som vilar tungt över familjen.
   Så en dag år 1996, nästan hundra år efter att barnmorskan kom till byn, städar Kaarina, Lahjas svärdotter, vinden och finner det som har tigits ihjäl under alla år.
    En klassisk hoistorisk roman som ändå ger färg och stämning på ett mycket påtagligt vis. Läs den för all del.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar