Min blogglista

lördag 13 februari 2016

Shakespeare i ny dräkt

William Shakespeare (1564-1616) född i Stratford-upon-Avon som,  trots att lite är känt om honom,
räknas han som litteraturhistoriens viktigaste dramatiker. Känd och spelad redan under sin livstid fick hans trettiosju pjäser ett ännu större erkännande efter den första samlade utgåvan sju år efter hans död.
    I Norstedts klassikerserie presenteras nu med titeln "Det blodiga parlamentet"  fyra av hans viktigaste tragedier i nyöversättningar av Ulf Peter Hallberg med nyskrivet förord av Josefin Holmström. Översättningen är smidig och löper väl och Hagbergs klassiska version finns klart synlig i botten.
   Av alla världens pjäser är förmodligen Hamlet (1600) den mest omtalade. Prinsen av Danmark har blivit själva sinnebilden för den lidande unge mannen, som drivs av hämndlystnad gentemot sin faders mördare.
   Det historiska dramat Richard II (1595) utgår från den engelske kungen som regerade 1377-1399 och koncentrerar sig på hans sista två år i livet, då han går från att sitta säkert på tronen till att genom en rad tvehågsna beslut hamna i en bitter maktkamp. Richard III (1591) är ett av Shakespeares mest spelade verk, mycket tack vare kungens skändliga konspirationer om makten under åren 1483-1485. Flera gånger filmad, ständigt i nya uppsättningar och ofta diskuterad utifrån författarens sätt att fritt förhålla sig till det biografiska materialet. Båda kungarna var av ätten York men författaren skrev under Tudortid.
   Det fjärde dramat är Macbeth (1606) som räknas som en av Shakespeares mörkaste och starkaste pjäser. Den utspelas i Skottland och är en skoningslös skildring av hur en politisk maktkamp förvrider sinnen och leder till svartsjuka och vansinne.
  Kan tilläggas att hallenberg för samma serie nyöversatt fyra av mästarens komedier under titeln "Komiska förväxlingar".

1 kommentar: